MENU CLOSE

Norsk-russisk konsertkveld

Samfunnshuset i Kirkenes

lørdag 23.oktober

kl.18.00 – 19.30*

Vi “åpner” landegrensene og inviterer til musikk og samtale på simultane scener i Kirkenes og Arkhangelsk med meritterte musikere fra Nord-Norge og Nordvest-Russland:

Julie Alapnes (NO)
Unknown Composer (RU)
Programleder i Kirkenes: Marthe Valle
Programleder i Arkhangelsk: Vasily Larionov

Etter nesten to år med et nedstengt kulturliv innser vi at konsertopplevelser faktisk hører med til menneskets helt grunnleggende behov. Én scene i Arkhangelsk og én scene i Kirkenes kobles sammen denne kvelden – publikum får både fysisk og digitalt dele musikkopplevelser og samtaler på tvers av grensene.

Politikerne er opptatt av beredskapsplaner, vaksiner og kapasiteten i helsevesenet – og det skulle bare mangle. Men hva slags musikalsk og kunstnerisk beredskap bør et sivilisert samfunn ha? Pandemien vil ikke slippe grepet, selv om smittetallene flater ut i Norge. Hvordan går vi videre når pandemien slipper taket, og hva har vi lært av denne tida?

Før pandemien ble det å ha å ha arbeid, mat på bordet og tak over hodet betraktet som de mest grunnleggende verdiene i livet. Musikk og kunst var et overskuddsfenomen, i hvert fall her i Norge. I Russland har musikk alltid vært en livsnødvendighet. Men pandemien har vist at det å kunne gå på en konsert sammen med andre mennesker også her i Norge hører med blant våre mest grunnleggende behov. Musikk er viktig for alle mennesker, selv om den også kan være en kilde til konflikt. I Afghanistan er musikk blitt forbudt av den nye regjeringen i Kabul, og musikkinstrumenter blir knust. Dette skal vi snakke med både publikum og musikere om.

Musikalsk inviteres to band som begge fusjonerer egen folkemusikk med influenser fra rock og verdensmusikk:

Kirkenes

På scenen i Samfunnshuset møter vi Julie Alapnes (NO) – et nordnorsk band der noen av landsdelens mest profilerte utøvere har funnet sammen. Frontfigur er felespilleren og sangeren Julie Alapnes, som har med seg ingen ringere enn Petter Carlsen på sang og gitar. Og det stopper ikke der, Violet Roads Halvard Rundberg spiller gitar og trøorgel, og bak trommene finner vi Wetle Holte. Bandet spiller egenkomponerte låter der mollstemte nordnorske folketoner blir avløst av freske fraspark med 1970-tallsriff, drivende trommer, rocka barytongitar, vokal og virtuost felespill!

Arkhangelsk

På scenen i Arkhangelsk står Unknown Composer(RU) – et band som eksperimenterer med en sofistikert miks av russisk og orientalsk musikk, satt inn i et rockete lydbilde og med et energisk scenisk uttrykk som oser av vitalitet! Det Bukta-aktuelle bandet består av instrumentalister på et særdeles høyt nivå, med Ilia Denisov på fiolin, Khrisiya Kachaeva på akkordeon og keyboard, Alisa Dobrynina på fløyte, Gregory Zhogolev på gitar, Sergei Guliaev på bass og Yurii Bezzemeltsev på trommer. Se mer om bandet på deres nettside

Programleder i Kirkenes er Marthe Valle – artist, sykepleier, debattant og hjelpearbeider med fartstid fra Moria-leiren i Hellas. Som norsk kvinne bosatt i Bergen har hun opplevd pandemien i et land med store ressurser. Men som hjelpearbeider har hun opplevd hvordan pandemien slår ekstra hardt mot flyktninger og fattige mennesker. Pandemien rammer oss alle, men med forskjellige konsekvenser.

Programleder i Arkhangelsk er Vasily Larionov, festivalsjef for Arkhangelsk Music Week, direktør for Pomor Philharmonic og Head of Culture & Arts Development Foundation of the Arkhangelsk Region. 

Arrangementet er et samarbeid mellom Pikene på Broen og Arkhangelsk Music Week, og er støttet av Barentssekretariatet og Troms og Finnmark Fylkeskommune. Anders Eriksson har produsent & regi på arrangementet.

*Dørene åpner kl.17.00. Russisk-norsk bevertning fra kl. 17.00 – 18.00 og bar fra kl. 17.00.
(Konserten slutter ca. 19.20, det vil være god tid til å rekke konsert ved Ofelas Arena med Morten Abel.)

Send this to a friend