SAMTALE: Mangfoldsbyen Kirkenes – Et hjemsted for deg?
”A map of the world that does not include Utopia is not even worth glancing at”
(Oscar Wilde)
På åpningsdagen av utstillingen HJEMSTED inviterer Pikene på Broen, i samarbeid med Kirkens Bymisjon Sør-Varanger, til en moderert samtale:
Kirkenes og hele Sør-Varanger har alltid vært et multikulturelt samfunn. Som grensekommune i nord, har den alltid hatt russisk, finsk og samisk tilstedeværelse; som gruvekommune, har den vært hjem for arbeidsinnvandrere og pendlere fra mange land. I dag er Sør-Varanger et hjem for folk av flere enn 70 nasjonaliteter, noe som gjør stedets mangfold til et naturlig og selvfølgelig element i lokalsamfunnet.
Byen får stadig nye innbyggere – noen flytter hit, mens noen flykter hit. Med forskjellige mål og under forskjellige navn – arbeidsinnvandrere, asylsøkere, flyktninger, pendlere og familiegjenforeningssøkere – kommer alle med sin egen bagasje. Minner, kulturarv, tro og tradisjoner – bakgrunnen til hver enkelt varierer, men ønske om å ha det godt og trygt på det nye stedet forener oss alle.
I mangfoldsbyen Kirkenes, hvor folk bor på tvers av geografiske og politiske grenser, nasjonaliteter, religioner og kulturer, kan hver enkelt av det store mangfoldet finne seg til rette her og flette sin unike historie inn i et felles narrativ? Hvordan kan alle de som kommer hit, frivillig eller ufrivillig, få tilhørighetsfølelsen og kalle Kirkenes for sitt hjemsted? Når man enten er tvunget til å flykte, eller, tvert imot, ikke kan krysse landegrenser, hva gjør stedet vi er på til vårt hjem? Og hva skal til for at vi kan føle oss hjemme?
Med utgangspunktet i utstillingen HJEMSTED og i samarbeid med Kirkens Bymisjon Sør-Varanger, inviterer vi til en moderert samtale om mangfold, migrasjon, tilhørighet – om det å føle seg hjemme.
Samtaledeltakere:
Shwan Dler Qaradaki – billedkunstner og en av kunstnerne bak utstillingen HJEMSTED. Shwan kom til Norge som politisk flyktning fra Kurdistan i 2000. I sin kunst fokuserer han på geopolitiske spørsmål, identitet, tilhørighet og områdeløshet.
Kirkens Bymisjon Sør-Varanger v/ Eva Stene Ryeng – Kirkens Bymisjon er en ideell organisasjon som jobber blant annet med integreringa av flyktninger. I samarbeid med Samfundshuset stilte de opp med bønnelokaler for det muslimske trossamfunnet i Sør-Varanger under årets ramadan.
Fawaz Akram Krayim – forstander/imam i det muslimske trossamfunnet i Sør-Varanger, kom til Norge som krigsflyktning fra Syria.
Samtalen er moderert av Mourad Abarkach – journalist i Sør-Varanger avis, arbeidstilflytter til kommunen siden 2019.
OBS: Begrenset antall plasser – bestill en gratis billett HER for å forsikre seg plassen!
Velkommen!
(Def. utopia: et harmonisk samfunn hvor befolkningen lever fredfullt side om side, der konflikter løses i minnelighet til alles beste og hvor det er en sunn balanse mellom nytelse og ytelse.)